Centrum zdraví Brno: komplexní péče o vaše zdraví, celostní přístup
Léčba a prevence přirozenou cestou Centrum zdraví Brno
Dotazy a objednávky
Žijte s chutí
Nepřehlédněte!
PODZIMNÍ SLEVA
Celkem 1500 Kč
Ušetříte 750 Kč !

Akce platí od 25. 9. 2017 – 31. 10. 2017


Pomůžeme vám s vaší proměnou
Video ve větším náhledu spustíte zde.
Nabízíme ZDARMA
Nabízíme ZDARMA
Otestujeme Vaši vodu
Facebook


Škola RAW - video recept
Mandlové mléko
Více o RAW FOOD živé stravě zde.


Proč pít ovocné a zeleninové šťávy


Proč pít ovocné a zeleninové šťávy
Čerstvé šťávy a koktejly z ovoce a zeleniny jsou vynikající nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu.
Na celém světě se dosahuje fenomenálních úspěchů při pomáhání tělu zbavovat se nemocí a potíží, především pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Avšak stále ještě nejsou lidé dostatečně informováni o jejich výživné hodnotě a léčebné síle.

Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví.
Pevná strava vyžaduje daleko delší trávicí pochody, než jsou její živiny dány k dispozici tělesným buňkám a tkáním.
Vláknina nemá v pevné stravě téměř žádnou výživnou hodnotu, ale během střevní peristaltiky (pohybu střev) působí jako metla. Odstranění vlákniny při vytlačování šťáv umožní jejich velmi rychlé, většinou několik minut trvající strávení a vstřebání.


Enzymy - základ vitality ovocných a zeleninových šťáv

Život jako takový nemůžeme vysvětlit, proto jsou enzymy popisovány jako princip kosmické energie nebo jako vibrace (chvění), které vyvolají v molekulách chemické pochody, změny a reakce, aniž by se samy během tohoto procesu změnily, zničily nebo spotřebovaly. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 stupňů C. Při teplotě vyšší než 50 stupňů C začnou být těžkopádně stejně jako lidské tělo v horké lázni. Při teplotě 54 stupňů C vyhasne většině enzymů život.

Nemůžeme mít současně život a smrt, ať už se to týká našeho těla nebo plodů, salátů, zeleniny, ořechů či semen. Tam, kde je život, jsou i enzymy.

Sluneční paprsky přenášejí energii do rostlinného života a přitom aktivují enzymy. Za pomoci této síly se přeměňují vhodné elementy v potravě z anorganických na organické neboli život obsahující. Když je nějakého prvku nedostatek, tělo ztratí rovnováhu a vznikne stav, který je známý jako toxémie. A toxémie je jednoduše řečeno otrava. Abychom získali správnou zdravotní rovnováhu, musí být většina potravy, kterou jíme živá, vitální obsahující organické prvky a zejména kyslík. Kyslík je jedním z nejdůležitějších prvků. Vařením však potrava kyslík ztrácí.


Vařená strava pomalu zabíjí

Skutečnost, že žili a ještě žijí generace milionů lidí, které nejedli skoro nic jiného, než vařenou stravu, není důkazem toho, že existovaly proto, že se živily vařenými potravinami. Ve skutečnosti se tito lidé nalézají ve stavu jakéhosi dekadentního existování, což potvrzují jejich otrávená těla.

Proč by byly jinak nemocnice přeplněné a přetížené? Proč se ročně prodají vagóny prášků od bolesti? Proč jsou tak časté srdeční choroby, cukrovka, rakovina, plícní nemoci, předčasná senilita a předčasná smrt!

Nemoc se neprojeví většinou ihned, ale potřebují, vzhledem k enormní odolnosti těla, dny, měsíce, nebo roky k propuknutí vážné choroby. Jakmile se dáme přirozenou cestou, abychom znovu získali a uchovali si zdraví, pocítíme štěstí ze zlepšení, které se dostaví přenesením přirozených zásad do denní praxe. Považujeme za zvláštní a politováníhodné, že tolik lidí o tomto tématu nepřemýšlí, ale úmyslně a zvolna znovu a znovu upadá do dekadence a pozvolné otravy.


Ovocné šťávy
Ovocné šťávy jsou čističi našeho těla.

Zeleninové šťávy jsou naproti tomu stavitelé a obnovovatelé našeho těla. Během deseti až patnácti minut po vypití šťávy se stráví a vstřebají a slouží téměř úplně k obnově a výživě buněk, tkání, žláz a orgánů těla.

Bylo zjištěno, že jedovaté postřiky zůstávají větším dílem ve vláknině ovoce a zeleniny.

Čerstvé syrové šťávy nejsou koncentrované potraviny, ale jsou to jedny z našich nejméně koncentrovaných potravin, a přece jsou nejvýživnější. Například bílý cukr je o 4200 % koncentrovanější než šťáva z karotky.

Pití šťáv, ze kterých nebyla odstraněna vláknina, zatěžuje zažívací ústrojí více než jedení ovoce a zeleniny vcelku.
Důkladné pokousání, promísení se slinami je však pro dokonalé strávení vlákniny nepostradatelné. Toto se ale obyčejně neděje, je-li vláknina obsažena v ovocné kaši. Naproti tomu nás zásobují šťávy, ze kterých byla vláknina odstraněna bez problému, všemi účinnými látkami, které ovoce a zelenina obsahují, a tělo je přijme rychle a bez prodlení.


Kolik šťávy můžeme vypít bez váhání

Přesně tolik, kolik můžeme vypít, aniž bychom se k tomu nutili. Všeobecně se dá říci, že asi půl litru denně je to nejmenší množství, přinášející postřehnutelné výsledky. Lepší je jeden až dva litry denně. Musíme myslet na to, že výsledky se dostaví tím rychleji, čím více šťávy vypijete.


Ve šťávách je obsažena přirozená, organická voda, která je velmi cenná.

Vitamíny a minerálie, nastřádané v této šťávě, jsou velice prospěšné. Jestliže mluvíme o vodě, myslíme přirozeně nejdříve na vodu z vodovodního kohoutku nebo z nějakého pramene, popř. na vodu dešťovou. Málo lidí ví, že existuje nejen živá, organická voda, ale i voda anorganická, a jen některým je jasný rozdíl. Příroda nám dala k dispozici laboratoř ve formě rostlin, v jejich molekulách se přeměňuje dešťová a říční voda ve vodu organickou. Voda z potrubí je nejen anorganická, ale pro potřebu lidí a zvířat více, než nevhodná, protože skoro všechna města přidávají do pitné vody chlor a jiné chemikálie. Voda v potocích a řekách, stejně jako voda od pramene a voda dešťová, je anorganická. Jediný pramen, který nás zásobuje živoucí, organickou vodou jsou rostliny - naše ovoce a zelenina a z nich připravené šťávy.


 


V Centru zdraví Brno nabízíme poradenství v pití ovocných a zeleninových šťáv.
Můžete si u nás zakoupit i kvalitní odšťavňovač, mixér a další pomůcky k přípravě šťáv.



Chci se objednat Mám dotaz


 


Šťáva z ananasu

Ananas obsahuje skoro 90% vody a je bohatý na draslík, vápník a sodík. Protože obsahuje velké množství síry a chloru, má vynikající čistící schopnost. V ananasu je mimoto obsaženo množství kyselin, především kyselina citrónová, maleinová, které pomáhají v této organické formě při zažívání a působí močopudně.


Jablečná šťáva

Jablečné šťávy povzbuzují činnost dolních oddílů střeva, jestliže se pijí na lačný žaludek. Jsou bohaté na hořčík, železo a křemík a mají velmi vysoký obsah draslíku. Ve svém přírodním stavu obsahují 85% vody a jsou cennou pomocí pro zažívání jak ve formě plodů, tak ve formě šťávy. Jablka mají čistící schopnost, která se projeví, především při zácpě. Čerstvá syrová jablečná šťáva je při horečce a zánětech velice užitečná. I jablečné víno má příznivý vliv na tělo a čerstvá jablečná šťáva se často nazývá sladkým jablečným vínem.


Pomerančová šťáva

Pomeranče obsahují asi 85% vody a jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík. Mimoto obsahují křemík. Pro svůj obsah citrónových a jiných ovocných kyselin patří tyto plody k našemu nejcennějšímu ovoci. Mají vysoký obsah vitamínu A, B a C. Existuje jen málo ovocných plodů, jejichž alkalický (zásaditý) účinek se při překyselení těla dostaví tak rychle jako u pomerančů. Proto je často pomerančová šťáva tou nejhodnotnější, která se pije při postní kůře. Neexistují žádné jiné plody, které by měly, od dětství až do vysokého věku, tak dalekosáhlé účinky. Šťáva se má vypít do 15 minut po vytlačení, protože rychle oxiduje.


Šťáva z grapefruitu

Grapefruity jsou prokazatelně jedny z nejhodnotnějších ovocných plodů při odstraňování nebo rozpouštění anorganického vápníku, který se, jako třeba při artritidě, usadil v chrupavce kloubů jako důsledek nadměrné konzumace výrobků z bílé mouky.


Šťáva z okurek

Okurka je tím nejlepším přírodním diuretikem, které známe. Podporuje vylučování moče. Podporuje například svým vysokým obsahem křemíku a síry růst vlasů. Směs okurkové šťávy s karotkou má příznivý vliv na revmatické potíže, mající původ v nadměrném ukládání kyseliny močové v těle. Jestliže se k této směsi přidá ještě šťáva z červené řepy, pochod se urychlí. Vysokým obsahem draslíku v okurkách je jejich šťáva velmi hodnotná při vysokém a nízkém tlaku. Stejně jak poskytuje pomoc při zubních potížích a onemocnění dásní, například při zánětech. Především naše nehty a vlasy potřebují právě tu kombinaci prvků, která je obsažena v čerstvé okurkové šťávě. Pomáhá při lomivosti nehtů a vypadávání vlasů. Všechny druhy nečisté pleti zmizí pitím okurkové šťávy, ke které byla přidána šťáva z karotky a hlávkového salátu.


Draslíková směs - karotka, celer, petržel, špenát

Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou bohaté na draslík (kalium). Na předních místech stojí karotka, celer, petržel a špenát. Organické minerálie a solí, které tělo potřebuje. Tato směs redukuje s pozoruhodným účinkem nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny. Pro lidský organismus pravděpodobně neexistuje žádná dokonalejší potravina.


Šťáva z karotky

Karotkovou šťávu pijte v každém rozumném množství neomezeně - od půl litru po dva litry denně i více. Přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí. Je nejlepším zdrojem vitamínů A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje i vitamíny B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení. Karotková šťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí. Karotková šťáva je přirozeným prostředkem proti tvorbě vředů a otoků a velmi zvyšuje odolnost proti infekcím. Zabraňuje onemocnění očí, zánětu krčních mandlí, vedlejších nosních dutin a všeobecně dýchacích orgánů. Chrání nervový systém a je nedostižným, posilujícím a vitalizujícím prostředkem.

Střevní a jaterní choroby jsou často důsledkem nedostatku jistých minerálií, které karotková šťáva obsahuje. Může dojít k pozoruhodné očistě jater a rozpuštění substancí, kterými byla játra zanesena. Tyto látky se často uvolní ve velké míře, takže střevo a močové cesty toto vyloučené množství nemohou zvládnout. Proto přestoupí do lymfy, aby se vyloučilo z těla kožními póry. Tyto usazené substance mají oranžovou nebo žlutou barvu. Vždy, když se po pití karotkové nebo jiné šťávy toto zbarvení objeví, znamená to, že játra prodělala nutně potřebnou očistu. Kůží neprostupuje karotková šťáva sama ani karoten. Toto zbarvení kůže se objeví i tehdy, jestliže šťáva byla dlouho filtrovaná a neobsahovala již žádné barvivo. Buďte vděčni za to, že pitím karotkové šťávy byla jistá nedostatečnost jater objevena a bylo zabráněno dalšímu poškození jater. Žlázy s vnitřní sekrecí: především nadledvinky a zárodečné žlázy, potřebují výživné látky, které najdeme ve šťávě z karotky. Někdy pomůže karotková šťáva i při neplodnosti.


Šťáva z karotky, červené řepy a okurek

Žlučníkové kameny, ledvinové kameny a písek ve žlučníku a ledvinách jsou následky nedokonalého vylučování anorganických vápníkových usazenin, které se tvoří po jídle koncentrovaných škrobů a výrobků z cukru.

Šťáva z jednoho citronu (ve sklenici teplé vody vícekrát denně), doplněná sklenicí směsi z karotky, červené řepy a okurek (třikrát až čtyřikrát denně, osvobodila již velmi mnoho trpících od písků a kamenů během několika dnů nebo týdnů. Směs šťáv z karotky, červené řepy a okurek se osvědčila jako nejlepší čisticí prostředek žlučníku, jater, ledvin a prostaty, stejně jako pohlavních žláz. Současně by bylo rozumné vzdát se úplně, aspoň na nějakou dobu, koncentrovaných škrobových a cukrových produktů, stejně jako výrobků z masa, a dát tělu příležitost k normalizaci. Jakmile se zdraví tělu vrátí, měli byste vědět, že přejete-li si zase onemocnět, stačí začít znovu jíst denaturované potraviny. Vyplatí se ponechat si zdraví, sílu, energii a vitalitu a zříci se potravin, které jsou sice chutné, ale ne výživné.


Šťáva z petržele

Syrová šťáva z petržele je jednou z nejsilnějších. Nemá se pít sama a najednou ve větším množství než 30 až 60 gramů, ale má se smíchat s dostačujícím množstvím šťávy z jiné zeleniny, například z karotky, celeru, hlávkového salátu, nebo špenátu. I potom má být její podíl, vzhledem k ostatním šťávám, malý. Syrová petrželová šťáva má vlastnosti, které jsou důležité pro látkovou výměnu kyslíku, k udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy. Účinné látky v petrželi jsou v takovém vzájemném poměru, který pomáhá udržovat cévy, hlavně však kapiláry a arterioly (nejjemnější cévy) zdravé. Je výbornou výživou pro urogenitální orgány (močové a pohlavní ústrojí) a pomáhá při kamenech v ledvinách a v močovém měchýři. Jakož i při albuminurii (bílkovině v moči), zánětech a ostatních ledvinových chorobách. Používá se s úspěchem i u vodnatelnosti. Je také účinná při chorobách očních a chorobách zrakového nervu. Kombinaci petrželové šťávy s karotkou. Nepijte nikdy velké množství čisté syrové petrželové šťávy, protože svou vysokou koncentrací může zavinit nervové poruchy. Smíchaná s jinými šťávami je však velmi užitečná. Užívá se s úspěchem k vyvolání menstruace, především ve spojení se šťávou z červené řepy, anebo se směsí šťáv z karotky, červené řepy a okurek. Křeče, vyvolané menstruací, se zmírní nebo zmizí.


Šťáva z celeru

Největší hodnota syrového celeru je v jeho neobyčejně vysokém obsahu sodíku: jedna z chemických vlastností sodíku je udržovat vápník v rozpustném stavu. Syrová celerová šťáva má čtyřikrát více sodíku než vápníku. Tato skutečnost jí dělá tou nejcennější šťávou pro lidi, kteří celý život neustále konzumovali koncentrované škrobové a cukrové výrobky. Tyto koncentrované sacharidy patří bezesporu k těm nejškodlivějším civilizačním potravinám. Příroda nikdy neplánovala, že by lidský zažívací systém přeměňoval tyto takzvané potraviny na výživu pro buňky a tkáně těla. Následky jejich konzumace jsou zřejmé z degenerace až zahubení lidského těla ještě dříve než se zapomene na mládí. Mluvit o příznacích stáří ve čtyřiceti nebo šedesáti letech, je urážka přírody a našeho stvořitele. Je to ostuda, přiznat si, že nevíme, jak máme žít, a že jsme se nesnažili naučit se ty nejdůležitější základy o obnovování našeho těla. Ujíme se k smrti, protože se podvolujeme chuti k jídlu. Vápník je jeden z nejdůležitějších prvků v naší potravě. Musí být ale organicky navázán. Jestliže se potravina obsahující vápník vaří nebo zpracovává, přemění se vápník automaticky v anorganické molekuly. Tyto nejsou již rozpustné ve vodě a nemohou poskytnout výživu buňkám našeho těla nutnou k regeneraci. Mimoto se při 54 stupních Celsia rozruší většina enzymů. Důsledkem je ucpání těla touto potravou, což vede k chorobným stavům, jako je artritida, cukrovka, onemocnění věnčitých tepen: křečové žíly, hemeroidy, žlučníkové a ledvinové kameny apod.


Šťáva ze špenátu

Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí, a to jak pro žaludek a dvanácterník, tak také pro tenké a tlusté střevo. Syrovým špenátem opatřila příroda lidstvo tím nejlepším organickým prostředkem k čištění, regeneraci a obnovování zažívacího ústrojí. Asi půl litru správně připravené syrové špenátové šťávy denně odstraní často v několika dnech nebo týdnech i tu nejhorší zácpu. Syrová špenátová šťáva však nečistí účinně jen dolní úseky střeva, ale celý zažívací kanál. Trvalá pomoc při těchto potížích je konzumace syrových potravin a hojné pití karotkové a špenátové šťávy. Jiné tělesné poruchy, které jsou převážně způsobeny nahromaděním odpadových látek v dolním úseku střeva a nedostatkem potřebných účinných látek jsou dvanácterníkový vřed a vředy jiných lokalizací, perniciosní anémie (zhoubná chudokrevnost), křeče, degenerace různých nervů, nedostatečná sekrece nadledvinek a štítné žlázy, neuritidy, artritida, abscesy a furunkly, bolesti zárodečných žláz, otoky rukou a nohou, sklon ke krvácení, ztráta energie, revmatické bolesti, srdeční slabost, vysoký a nízký tlak, oční choroby a bolesti hlavy, včetně migrény. Pití alespoň půl litru čerstvé zeleninové šťávy denně je ta nejrychlejší a nejúčinnější cesta, jak dodat tělu potřebné živiny. Špenát byste neměli jíst nikdy vařený, jinak se vystavujete nebezpečí nahromadění krystalků kyseliny šťavelové v ledvinách, přinášející s sebou bolesti a ledvinové problémy. Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly kyseliny šťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.


Jak na artritidu

Například u artritidy se pije nejméně půl litru šťávy z grapefruitu, dále půl litru směsi karotka, špenát a půl litru směsi karotka, celer. To znamená jeden a půl litru denně, což za určitou rozumnou dobu vede k znatelným výsledkům. Mimoto se ukázalo užitečným přidat půl litru karotka, tuřín, okurka. Šťávy pijeme během dne, s jedno až dvouhodinovým odstupem. Myslete na to, že míšením různých druhů šťáv se změní chemické složení každé jednotlivé šťávy, takže účinek kompletní směsi se liší od účinku jednotlivých šťáv.

Například artritida je následek dlouho potlačovaného hněvu a nahromadění anorganických, vápníkových usazenin v chrupavkách kloubů. Jestliže se však jednou artritický nános usadil, stává se stále hrozivějším, až vzniknou změny na kostech. Otoky kloubů jsou obyčejně prvním příznakem, nehledě k píchavým bolestem. Vápníkové nánosy se stále zvětšují a usazeniny se hromadí. Jedna z nejúčinnějších substancí, která pomáhá tyto anorganické vápníkové usazeniny rozpouštět, je obsažena v grapefruitech a to organická kyselina salicylová. Půl litru grapefruitové šťávy denně pomáhá rozpouštět usazenou, tělu cizí hmotu. Ke zlepšení situace je nutné se vzdát veškeré zloby nebo všechny problémy vyřešit, ačkoli je to velmi obtížné. Vápník musí být z těla odstraněn, proto pijete denně půl litru čisté celerové šťávy, jejíž vysoký obsah sodíku přispívá k tomu, aby vápník zůstal v rozpustném stavu. Krev a lymfa odnášely tento odpad do tlustého střeva. Abyste ulehčili práci tomuto orgánu, pijete půl litru karotkové a špenátové směsi, která je výživou pro nervy a svaly jak tenkého, tak tlustého střeva. Směs karotka – špenát podporuje také opětovné vybudování a obnovení chrupavek a kloubů, a tím vám konečně pomáhá dosáhnout zase normálního stavu.


Superlék - citronová šťáva

Vitamín C (asi 60 mg na 100 g dužiny), karotenoidy, vitaminy skupiny B, pektiny, vápník, fosfor, draslík, sodík, železo a další minerální látky. Citron dále obsahuje flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, které preventivně působí proti srdečně – cévním chorobám a rakovině.

Šťáva dezinfikuje, podporuje obranyschopnost organismu a díky obsahu pektinů mírně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí tak proti vzniku aterosklerózy a dalším srdečně - cévním nemocem. Látky s antioxidačním působením, které se ve šťávě nacházejí (vitamín C, karotenoidy, flavonoidy), mají preventivní účinky proti rakovině. Citrónová šťáva rovněž omezuje kvašení potravy v žaludku a ve střevech, nezpůsobuje překyselení žaludku, neboť stimuluje vylučování hlenu, jehož ochranná vrstva stěny tohoto orgánu pokryje a působí ač má pH kyselé, v těle alkalicky.


 


Odšťavňovač
Možnost zakoupení kvalitního šnekového odšťavňovače a kompletní informace o ovocných a zeleninových šťávách najdete na webových stránkách


V Centru zdraví Brno nabízíme poradenství v pití
ovocných a zeleninových šťáv.
Můžete si u nás zakoupit i kvalitní odšťavňovač,
mixér a další pomůcky k přípravě šťáv.



Chci se objednat Mám dotaz


 


všechny články   |   úvodní stránka



Kontakt
Rychlý kontakt
Centrum zdraví Brno
Plachty 12, Brno - Nový Lískovec
Telefon: (+420)  777 109 259
© Centrum zdraví Brno    Web: www.centrumzdravibrno.cz    Obchodní podmínky